Javaslatok esetleges további fertőzések megelőzéséhez

2020.06.03.

Amit továbbra is megtehetünk a további fertőzések elkerülése érdekében:

 • Rendszeres kézmosás
  Mivel a koronavírus nem csak közvetlen cseppfertőzéssel, hanem fertőzött felületekkel történő érintkezéssel is terjed, alaposan és rendszeresen kezet kell mosni alkohol alapú kézfertőtlenítő szerrel vagy szappannal és vízzel.
 • A szem, az orr és a száj érintésének kerülése
  A kezünkkel a szembe, az orrunkba vagy a szánkba is bevihetjük a vírust, ahonnan a test további részeibe kerülhet. Ezért ezeket az érintéseket mindenképpen érdemes elkerülni. Csak abban az esetben érintsük meg az említett testrészeket, ha biztosan tiszta a kezünk.
 • Tartsunk távolságot!
  Legalább 1 méteres távolságot tartsunk azoktól, akik köhögnek vagy tüsszentenek. Ám sokszor még ez a távolság sem biztos, hogy elegendő, ha egy fertőzött tüsszent. Ha egy köhögő vagy tüsszentő beteghez túl közel állunk, akkor könnyedén belélegezhetjük azokat a vírusokat, amelyek a tüsszentéssel vagy a köhögéssel a levegőbe kerültek.
 • Tüsszentsünk helyesen!
  Hajtsuk le a fejünket, tüsszentéskor vagy köhögéskor használjunk zsebkendőt, amit azonnal dobjunk a kukába. Ezt követően alkoholos kézfertőtlenítés vagy szappanos kézmosás szükséges. Figyeljük a körülöttünk lévő emberekre is, hogy ők is így tegyenek.
 • Viseljünk maszkot, ha…
  Zárt terekben és sok ember jelenlétében a WHO szerint érdemes maszkot viselni. Habár a legtöbb, elérhető egészségügyi maszk nem hatásos a koronavírus ellen, valamelyest a gyengébb minőségűek is segítenek. Munkavédelmi szempontból az FFP3 típusú egyéni védőeszköz használata és szabályos felhelyezése védhet meg esetleg a vírusoktól. A maszk leginkább az egészséges emberek megvédésére alkalmas, tehát ha valaki fertőzött vagy gyanúja van rá, akkor ezzel megvédheti az egészséges társait.
 • Kerüljük el a testi kontaktust!
  Kerüljük a testi kontaktusokat, mint pl. a kézfogás, ölelés vagy a puszi, ezek ugyanis könnyen a vírus terjedését okozhatják. Emberekkel és állatokkal való érintkezés után szintén fontos az alapos kézmosás.
 • Töröljük át naponta a munkaterületünket!
  Influenzaszezonban egyébként is érdemes a szokásosnál gyakrabban takarítani az íróasztalunkat és egyéb használati tárgyainkat. Mivel az új koronavírusról is kiderült, hogy képes életben maradni élettelen dolgok felületén is, megelőzésképpen iktassuk be a napi rutinunkba, hogy fertőtlenítő kendővel áttöröljük az asztalunkat, laptopunkat vagy billentyűzetünket, az egeret, a tollakat és minden olyan eszközt, amit sokat használunk a munkánk során.
 • Veszélyes pont: a mosdó kilincse
  Melyik az a tárgy, amit általában a legtöbben érintenek meg naponta? Bizony, a mosdó kilincse. Ez ráadásul általában fémből készül, amelyen a kutatások szerint akár 9 napig is életben maradhat a kínai koronavírus. Mikor a mosdóba indulunk, töröljük át kendővel a kilincset, kifelé jövet pedig kézmosás után – ha lehetőség van rá – próbáljuk meg úgy kinyitni az ajtót, hogy a kilincshez nem érünk hozzá.
 • Az immunrendszer erősítése
  Az erős immunrendszer mindenképpen szükséges ahhoz, hogy valaki könnyebben vészeljen át egy fertőzést. Nincs garancia az elkerülésre, de mindenképpen enyhébbek lesznek a tünetek, ha erős az immunrendszer. Az év ezen időszakában egyébként is gyengébb az emberek immunrendszere, amit vitaminok fogyasztásával, kiegyensúlyozott táplálkozással, minimális stressz-szinttel, valamint elegendő pihenéssel lehet támogatni.
 • Egyéni tájékoztatási lehetőség
  A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. A 06/ 80 277 455 és a 06/ 80 277 456 lakossági információs vonalak a hét minden napján 24 órában elérhetők. Az ügyelet központ e-mail-elérhetősége: koronavirus@bm.gov.hu.

 

Facebook
Youtube